Saturday, May 10, 2014

Pahlawan Dari AlQuran


Sudah 5 hari aku bersendirian di dalam bilik ini, menghadap tingkap yang begitu setia memaparkan apa jua yang aku ingin rujuk samada melalui fail yang tersimpan dalam cakera dalaman atau melalui bantuan google. Akhirnya selesai juga aku merangka sebuah permainan berbentuk simulasi dari dasar Al-Quran untuk sebuah perisian android yang akan dimuatkan dalam laman Waktu Solat Softnet sebagai pilihan muat turun perisian lain yang dibangunkan oleh Softnet.
Aku mula memikirkan nama-nama yang sesuai antara lain ‘Pahlawan dari Al Quran’ ‘Al Quran Life Simulator’ ‘Al Quran Financial Simulator’ yang boleh menggambarkan sebuah simulasi kewangan berdasarkan ayat Allah tentang kitaran ekonomi dan hemah hidup dari intipati Al Quran yang akan menjamin kekuatan kehidupan seorang muslim yang sentiasa dalam peperangan di Qulbi untuk terus maju, sekurang-kurangnya ketika menghembus nafas terakhir , nafsu kita dapat sampai ke martabat nafsu mutmainnah yang selamat dari api neraka.
 Mengenai kewangan dalam Islam, telah begitu jelas sekali kita umat Muhammad SAW ditunjukkan jalan tanpa keajaiban kesaktian yang menjadi fungsi penting dalam pembangunan Islam melainkan kewangan yang menjadi pedang penentu kekuatan.
 Ketika menerawang memikirkan tentang nama perisian, sambil tangan galak menyelak khutub khanah google yang merupakan medium Iqra terbesar zaman ini, aku terhenti pada update harga tanah di Bukit Damar yang telah mencecah RM40 sekali persegi, aku agak terkejut kerana harga yang aku tulis dalam blog ini pada tahun 2011 adalah RM23.
Untuk kepastian aku menghubungi Zakuan, Pengurus Besar Bukit Damar Properties dan harga tersebut benar.
 Tanah Bukit Damar adalah antara contoh senario kewangan sebenar yang dimuatkan dalam SCHOOL OF LIFE™ dan yang telah membuktikan kekuatan dasar simulasi menurut AlQuran iaitu keputusan kewangan dalam iklim ekonomi yang mempunyai kitaran yang pasti.
“Tindakan tepat memberi hasil yang sangat hebat, beli ketika murah jual ketika harga melambung, ketika orang ramai berebut-rebut nak membeli.” Itulah prinsip ringkas yang memberi kejayaan besar Dato’ Hj Zamri bin Hashim yang juga antara penyumbang dalam perkongsian ilmu dalam penerbitan senario untuk SCHOOL OF LIFE™.
 .
Dato’ Hj Zamri bin Hashim, Pengarah Urusan Bukit Damar Properties bersara pada 1hb Julai 2012 ketika berada dalam kedudukan yang sangat selesa bagi seorang PTD iaitu Gred M54 sebelum ke jawatan utama sektor awam JUSA. Keputusan pilihan persaraan di usia yang masih muda, di awal 40an selangkah ke JUSA yang agak berbeza dengan pilihan ramai menggambarkan beliau bukan hanya memiliki kualiti intelektual yang tinggi malah kekuatan emosi beliau juga kuat.
Seperti yang digariskan dalam SOL, kekuatan emosi adalah faktor kejayaan dalam sesuatu bentuk pelaburan dan ini jelas dibuktikan dalam contoh Bukit Damar dimana pada awal perjalanan meniti kejayaan, ketika mengusahakan pembelian tanah-tanah terbiar hutan kelapa sawit yang tak diusahakan di Bukit Damar, beliau mengalami ujian kekuatan emosi dengan pelbagai tentangan malah diketawakan oleh rakan-rakan.
Namun pengamatan Iqra beliau terhadap potensi lokasi Bukit Damar yang bersempadan dengan Putrajaya dan Cyberjaya, beliau tidak gentar, malah dengan yakin meneruskan usaha membeli dan menjadikan lot-lot kecil sehinga kini semakin rancak penjualan dan pembelian seolah-olah produk dagangan kerana rata-rata pembeli yang kebanyakan mereka eksekutif Melayu membeli lebih dari satu lot dan menganggap ianya merupakan satu instrument pelaburan yang sangat terjamin.
 Kini melalui proses pembelian tersebut, Dato’ Hj Zamri telah berjaya mewujudkan 100 jutawan Melayu untuk turut serta merebut pelbagai peluang dalam kepesatan pembangunan ekonomi di Malaysia.
Dengan harga yang mencecah RM40skp kini, ianya bukan lagi berharga RM60skp seperti harga ramalan dalam post sebelum ini malah ianya mungkin mencecah RM80skp apabila kerajaan mula membina jalan-jalan utama menghubungi Cyberjaya ke Bukit Damar dijangka pada tahun 2016. 
Bagi saya Dato’ Hj Zamri tetap seperti dulu, masih mengutamakan ibubapa dalam apa jua perkara, masih ringkas dengan jeans dan kemeja T dengan gaya percakapan yang tidak mengizinkan kehadiran walau seinci jurang apabila beliau bersama kawan-kawan di kampung seperti merahsiakan gelaran Dato’ yang beliau miliki.
Jika perisian yang diadaptasi dari SCHOOL OF LIFE™  ini namanya ‘Pahlawan Dari AlQuran’ , Dato’ Hj Zamri adalah bukti hidup yang boleh aku berikan  gelaran itu.
Seorang pahlawan dari segi kewangan dengan hemah hidup AlQuran.
Syabas sahabat!!

No comments: